Indian Army General Duty English Paper 3 | India Army Answer key

Indian Army Soldier General Duties, Indian Army GD Duty, Indian Army General Duty Book, India Army Answer key, Indian Army General Duty Answer key, Indian Army General Duty.

The Indian Army was formed in Kolkata in 1776 during the government of the East India Company. An army is a land tranquil branch that can mix many branches inside itself.

Indian Army General Duty English Paper 3 | India Army Answer key

Friends, if you are dreaming of army recruitment, and preparing for army recruitment, then along with physical proficiency it is very important for you to prepare paper so that you can fulfill your dreams. Today, through this article, you will get information about the answer of army recruitment, so let’s know Indian Army General Duty.

Indian Army General Duty English Paper 3 : Indian Army General Duty

1. Arjuna Award is given to

  • a. Outstanding sports persons
  • b. Poets
  • c. Scientists
  • d. Actors

2. The main city of Kashmir Valley is

  • a. Pathankot
  • b. Srinagar
  • c. Kupwara
  • d. None of these

3. Which is known as the land of Midnight Sun

  • a. Japan
  • b. Switzerland
  • c. Norway
  • d. None of these

4. Satyameva Jayate has been taken from …………….

  • a. Mandukya Upanishad
  • b. Rigveda
  • c. Natyashastra
  • d. Samveda

5. Chilika lake is situated in

  • a. Orissa
  • b. Bihar
  • c. Madhya Pradesh
  • d. None of these

6. Capital of Mizoram is

  • a. Aizawl
  • b. Shillong
  • c. Imphal
  • d. None of these

7. Bihu is the traditional dance of which state?

  • a. Bihar
  • b. Assam
  • c. Punjab
  • d. None of these

8. London is situated on the bank of ……………. River

  • a. James
  • b. Tames
  • c. Hames
  • d. Thames

9. By using a map, you can find

  • a. Distance
  • b. Direction
  • c. Altitude
  • d. All of these

10. Who is the Supreme Commander of the Armed Forces?

  • a. Chief Justice of Supreme Court
  • b. Speaker of Lok sabha
  • c. President of India
  • d. None of the above

Indian Army General Duty : 

11. Which is the deepest ocean in the world

  • a. Pacific Ocean
  • b. Indian Ocean
  • c. Arabian Ocean
  • d. None of these

12. India liberated Goa from the Portuguese in

  • a. 1947
  • b. 1965
  • c. 1961
  • d. 1960

13. Paris is situated on the bank of river

  • a. Seine
  • b. Thames
  • c. Volga
  • d. None of these

14. National Botanical Garden is situated in which city

  • a. Rewa
  • b. Jaipur
  • c. Chandigarh
  • d. Lucknow

15. What is H1N1

  • a. Cough
  • b. Bird Flu
  • c. Swine Flu
  • d. None of these

16. What is laughing gas?

  • a. Carbon dioxide
  • b. Sulphur dioxide
  • c. Hydrogen peroxide
  • d. Nitrous oxide

17. The most important ore of aluminum is

  • a. Bauxite
  • b. Calamine
  • c. Calcite
  • d. Galena

18. The gas used to extinguish fire is

  • a. Neon
  • b. Nitrogen
  • c. Carbon dioxide
  • d. Carbon monoxide

19. The mammal which lay eggs is

  • a. Bat
  • b. Kangaroo
  • c. Squirrel
  • d. Duckbilled Platypus

20. Laparoscopy is connected with

  • a. Radars
  • b. Science of tissues
  • c. Study of laser beams
  • d. Gynecological operations

India Army Answer key :

21. The fourth state of matter is

  • a. Solid
  • b. Liquid
  • c. Plasma
  • d. Gas

22. Which of the following is a mixed fertilizer?

  • a. Urea
  • b. Ammonium sulphate
  • c. CAM
  • d. NPK

23. Cow milk is a rich source of

  • a. Vitamin A
  • b. Vitamin B
  • c. Vitamin C
  • d. Vitamin D

24. Typhoid is a disease of

  • a. Liver
  • b. Lungs
  • c. Stomach
  • d. Intestine

25. The tooth with three roots is

  • a. Maxillary Molar
  • b. Premolar
  • c. Incisor
  • d. Canine

26. The saliva helps in digestion of

  • a. Proteins
  • b. Fats
  • c. Fibers
  • d. Starch

27. Short sightedness is due to

  • a. shifting of the iris
  • b. weaker muscles
  • c. elongation of eyeballs
  • d. weakening of the retina

28. The weight of an average human male brain is about

  • a. 1 kg
  • b. 1200 gms
  • c. 1350 gms
  • d. 1500 gms

29. Water has maximum density at

  • a. 0 C
  • b. 4 C
  • c. 100 C
  • d. 10 C

30. Which of the following diseases usually spreads through air

  • a. Plague
  • b. Typhoid
  • c. Tuberculosis
  • d. Cholera
India Army Answer key : Indian Army General Duty

31. The ozone layer in the upper part of the atmosphere protects us from

  • a. visible radiations
  • b. infra-red rays
  • c. ultra violet rays
  • d. cosmic rays

32. Aviation fuel for jet aeroplanes consists of purified

  • a. Petrol
  • b. Kerosene
  • c. Gasoline
  • d. Diesel

33. Which of the following is not a gland?

  • a. Stomach
  • b. Liver
  • c. Kidney
  • d. Pancreas

34. Long distance photography is facilitated by

  • a. Visible light
  • b. X rays
  • c. Infrared rays
  • d. Ultraviolet rays

35. In fireworks, the green flame is produced because of

  • a. Mercury
  • b. Sodium
  • c. Potassium
  • d. Barium

36. Area of a rectangular ground is 12500𝒎𝟐. Its length is 125 m. Its perimeter is

  • a. 450m
  • b. 100m
  • c. 900m
  • d. 1250m

37. If 10, 20, x and 40 are in a proportion, the value of x will be

  • a. 5
  • b. 20
  • c. 30
  • d. 80

38. If 10th January, 2004 is Tuesday, what will be the day on 10th January, 2005

  • a. Wednesday
  • b. Thursday
  • c. Tuesday
  • d. Friday

39. A cyclist covers 12 km in an hour. What is his speed in meters per Minute

  • a. 100 m/min
  • b. 220 m/min
  • c. 200 m/min
  • d. 300 m/min

40. Speed of 1km/hr. is equal to

  • a. 60/1000 m/s
  • b. 3600/1000 m/s
  • c. 1000/3600 m/s
  • d. 1000/60 m/s
Indian Army General Duty :

41. The cost of 18 bananas at the rate of Rs 4 per dozen will be

  • a. Rs 5
  • b. Rs 6
  • c. Rs 10
  • d. Rs 8

42. 12 men and 18 women can reap a field in 14 days, 8 men and 16 women can reap the same field in

  • a. 6 days
  • b. 3 days
  • c. 10 days
  • d. 9 days

43. The average of the height of 5 students having height 30, 40, 50, 60, 70

  • a. 40
  • b. 50
  • c. 55
  • d. 45

44. At what rate percent per annum will a sum of money double in 8 years

  • a. 12.5%
  • b. 25%
  • c. 00.6
  • d. 10%

45. A man buys a toy for Rs.1000 and sells it for Rs.1500. His gain percent is

  • a. 331/3%
  • b. 50%
  • c. 25%
  • d. 58%

46. 3 hrs and 45 minutes = ……………. Seconds

  • a. 13500
  • a. 18000
  • b. 10800
  • c. 10500

47. 30% of 140 = x% of 840, then x is

  • a. 5
  • b. 10
  • c. 6
  • d. 15

48. Which one of the following is equivalent of 6/20

  • a. 6%
  • b. 20%
  • c. 26%
  • d. 30%

49. The square root of 4096 by means of factors is

  • a. 33
  • b. 64
  • c. 96
  • d. 24

50. LCM of (2x3x5) and (3x5x7) is equal to

  • a. 3
  • b. 3×5
  • c. 2x3x5x7
  • d. 2x3x5x3x5x7
Answer Key : Indian Army General Duty

1. (a)   2. ( b)   3. (c)    4. (a) 

5. (a)   6. (a)    7. (b)    8. (b) 

9. (d)  10. (c)  11. (a)  12. (c) 

13. (a)  14. (d)  15. (c)  16. (d) 

17. (a)  18. (c)  19. (d)  20. (d) 

21. (c)  22. (d)  23. (a)  24. (d) 

25. (a)  26. (d)  27. (d)  28. (c) 

29. (b)  30. (c)  31. (c)   32. (b) 

33. (a)  34. (a)  35. (d)  36. (a) 

37. (b)  38. (b)  39. (c)  40. (c) 

41. (b)  42. (a)  43. (b)  44. (a) 

45. (b)  46. (a)  47. (a)  48. (d) 

49. (b) 50. (c) 

Read More Articles :

Leave a Reply

https://www.videosprofitnetwork.com/watch.xml?key=bbfecdcc01b94dfff0b88620d1e44491
error: Content is protected !!